Drugi tydzień praktyk Technikum Agrobiznesu
Technikum agrobiznesu
Ola, Maksymilian i Wojtek w drugim tygodniu praktyk mieli okazję zobaczyć jak wygląda winnica należąca do Union of Heraklion Stowarzyszenie Sułtańskich Producentów Krety. Odwiedzili winnicę , gdzie dowiedzieli się jak wygląda uprawa winogron produkcja wina oraz specyfika pracy. Mieli okazję poznać wymagania glebowe oraz warunki zakładania winnicy z najsłynniejszym w Heraklionie szczepem winogron Liatiko. Wino jest nie tylko elementem kultury greckiej, ale i nieodłącznym składnikiem tej przepysznej kuchni.
We wtorek uczestnicy praktyk odwiedzili Hellenic Mediterranean Univerity”Elmepa” poznali uprawy hydroponicznej warzyw, gdzie korzenie roślin zawieszone są w pożywce wodnej, która dostarcza im wszystkich, niezbędnych do wzrostu składników pokarmowych. Ta forma uprawy ułatwia warzywom pobieranie substancji odżywczych, to pomimo mniejszej ilości zastosowanych nawozów, rosną szybciej i dają większe plony.
Była też okazja na zapoznanie ze sprzętem rolniczym, hodowlą byków i owiec, a także procesem przetwórczym – w serowarni. Podczas drugiego tygodnia praktyk uczniowie wykonywali prace związane z przygotowaniem produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do sprzedaży.
Komentarze
Prześlij komentarz